Tuesday, April 12, 2016

Sunan Nanggroe Sang Kembara

Sunan Nanggroe Sang Kembara
Satu lagi karya terbaru dari novelis thriller no. 1 Malaysia. Siapa lagi kalau bukan Ramlee Awang Murshid. Memang terbaik sekali. Baru je selesai baca Sunan...Nanggroe Sang Kembara. Seriously, memang minat dari awal koleksi Laksamana Sunan ni. Mula dengan membaca Bagaikan Puteri & Cinta Sang Ratu. Masa tu dua-dua buku ni adik saya bawak balik ke rumah & letak atas meja di dalam bilik. Kebetulan ada masa terluang terus ambik baca sebab tak pernah lagi rasa air tangan dari RAM. Disebabkan jalan cerita yang sangat menarik & unik membuatkan saya seperti hidup di zaman kurun ke-15. Watak Laksamana Sunan ataupun nama sebenarnya Saifudin Bin Jalis benar-benar membuat saya tertanya. Apakah Pahlawan Acheh yang berasal dari Tanah Melayu kononnya tidak pernah disebut dalam sejarah ini betul-betul wujud atau cuma rekaan penulis semata-mata. Laksamana Sunan dikatakan hidup pada zaman Laksamana Hang Tuah dan kehebatan mereka berdua begitu setanding. Baik dari segi persilatan ataupun sifat peribadi mukmin sejati. Banyak persoalan yang timbul sama ada ianya realiti atau fantasi penulis sahaja.

Angkara fitnah yang dilemparkan kepada beliau, Laksamana Sunan ingin membawa diri ke Melaka kerana kecewa dihukum tanpa usul periksa oleh bapanya sendiri, iaitu Jalis selaku penghulu kampung tetapi malangnya tidak berhasil kerana telah ditangkap oleh lanun darat sewaktu dalam perjalanan lalu dijual kepada Juragan Semarang iaitu pemilik kapal dagangan. "Lebih baik tersalah ampun daripada tersilap hukum" Ayat yang diucapkan oleh beliau kepada bapanya yang mengandungi kekecewaan yang mendalam.


Takdir telah menemukan beliau dengan Wali Sufi yang terkenal alim & sangat handal dalam ilmu persilatan. Daripada Tanah Melayu, mereka bertemu di Acheh ketika kapal dagangan singgah di perlabuhan untuk urusan perdagangan. Laksamana Sunan telah diambil oleh Wali Sufi sebagai anak asuhannya selepas Juragan Semarang membuat keputusan untuk memerdekakan beliau dari menjadi budak suruhan di kapal miliknya. Wali Sufi yang menganggapnya seperti anak kandungnya sendiri mendidik & melatih beliau menjadi mukmin sejati sekaligus pendekar handalan yang sentiasa menentang kekufuran yang ada di muka bumi. Sehinggakan Laksamana Sunan sering diintai oleh musuh-musuh durjana yang begitu mendendami & mahu menghabisi nyawanya tetapi kerana ketakwaan & selalu bertawakkal kepada Allah SWT beliau selalu mendapat pertolongan dalam menentang musuh. Sifat itu yang menjadikan Laksamana Sunan begitu ampuh & sangat sukar untuk terkalahkan. Banyak ilmu & pengajaran yang dapat pembaca contohi daripada keperibadian Laksamana Sunan ini. RAM juga menyelitkan unsur pencintaan yang memang menjadi fitrah buat manusia. Manusia memang tidak lari dari rasa cinta. Kerana keperibadian terpuji yang dimiliki oleh beliau, terbitlah rasa cinta bagi sesiapa yang mengenalinya.

Thumbs up !
Selain itu, RAM memasukkan elemen misteri didalam cerita ini. Bagaimana Laksamana Sunan yang hidup pada kurun ke-15 boleh tercampak ke zaman teknologi serba canggih iaitu abad ke-21. Satu persoalan yang tak dapat dijawab oleh akal fikiran manusia. Namun tak mustahil ianya boleh berlaku disebabkan kejadian seperti itu pernah dialami oleh 7 pemuda dalam kisah Ashabul Kahfi. Sebab itu saya cakap jalan cerita yang ditunjukkan dalam novel-novel RAM sangat menarik & unik berbanding cerita-cerita yang ada. Hihihi... Ramai yang berharap ada produser filem berani memfilemkan cerita adaptasi dari novel tentang kisah Laksamana Sunan ni. Lagi bertambah menarik & saya tentulah tak sabar menunggu filem tu dikeluarkan!


Sinopsis 

DEK kerana fitnah dan dihukum bapa sendiri, Saifudin menjadi perantau di bumi Serambi Mekah - Aceh. Banyak ranjau yang terpaksa dilalui sebelum bermukim di situ. Saifudin diangkat menjadi anak asuhan kepada Wali Sufi. Memilih mendalami agama Islam berbanding seni persilatan. 

Di sinilah perawakan Saifudin terbentuk. Dari anak manja di Punggor berubah menjadi pemuda yang pendiam. Ajaran agama Islam banyak membentuk caranya bertingkah laku. Menjadi di antara kalangan pemuda yang taat berjemaah di musollah. Sentiasa mengiringi Wali Sufi ke mana-mana dalam menyelesaikan urusan. Juga menjadi pemberi minum di kalangan anak-anak murid guru persilatan terhebat itu. Hatta, sering menjadi mangsa buli Djailuh dan Sadik di gelanggang persilatan. 

Kemunculan Ratna Sang Ratu Sulaman yang menyusup ke bumi Aceh dengan satu tujuan - Wali Sufi untuk menghancurkan keampuhan Aceh daripada serangan Kerajaan Pulau Utara yang sering kecundang di dalam kancah peperangan. Namun Ratna gagal melakukannya. Justeru, anak asuhan Maharani itu menyasarkan Saifudin. Membunuh Saifudin dipercayai bakal membunuh semangat juang Wali Sufi. 

Rombongan kerajaan Pagar Ruyong tiba di Aceh. Engku Aminah, anak kerabat yang rupawan menjadi perhatian anak-anak muda negeri ini. Namun Engku Aminah memilih Saifudin kerana tertarik dengan akhlak terpuji pemuda itu. Bunga cinta mulai tumbuh subur. Engku Aminah mulai menyedari rasa kasihnya pada Saifudin biarpun dalam tempoh yang singkat. Namun Ratna muncul menjadi batu penghalangnya kerana ada sekelumit rasa cemburu membajai jiwanya. 

RAMLEE AWANG MURSHID menerapkan unsur cinta dalam karyanya kali ini. Cinta yang terkawal peradabannya. Cinta bersifat fitrah. Jarang sekali rasa cinta itu muncul bermula dari kebencian. Namun itulah yang berlaku. Cinta tiga segi antara Saifudin, Engku Aminah dan Ratna Sang Ratu Sulaman. Cinta yang wujud dari peperangan, kemarahan dan dendam. Penuh aksi mendebarkan. Digelumangi magis dan kesaktian. Pelayaran dan pengembaraan yang terasa menggugah rasa hati.

3 comments:

 1. Sy dh baca bagaikan puteri, cinta sang ratu dan hijab sang pencinta... adakah sunan musaffir n sunan naggroe ni dia flash back kan semula...

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum,,,,
  salam sejahtera buat semua yang membaca salam puan / tuan
  mohon maaf kami numpang promotion

  KERETA SEWA BANDA ACHEH & SABANG

  Salam...Ingin Datang Melancong Di Acheh dan Zero Kilometer Indonesia Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa di Banda Acheh, Sabang, Airport & lain2 tempat. Kami juga menyediakan perkhidmatan sewa kereta dgn pemandu ke tempat Shopping, Melancong dan Situs Tsunami Acheh dan sebagainya sekitar Banda Aceh dan Sabang. Utk booking
  call. +6281263979828
  call. +6281263979828
  whatsapp. +6281263979828

  ReplyDelete